13 Ağustos 2014 Çarşamba

Paulo Coelho

Kişisel menkıbesinin peşinden koşan Endülüslü bir çoban... İspanya'dan Mısır'a kadar uzanan hazineyi arama serüveni... Masalsı ve mistik bir başyapıt. Şüphesiz okuduğum kitaplar arasında 'insanı satırların arasına gömen' nitelikte bir roman. Daima hayallerinin peşinden giden bir insan, yaşadığı zorluklar karşısında güçlü kalmayı insana aşılayan bir yapıt. Bir de aşk... Fatima aşkı... İspanya'dan kalkıp da kaderini Mısır'da bulmak... 

Dünyaca ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho'nun üçüncü romanı olan Simyacı, bir romandan ötürü hayatın içindeki sorulara karşılık yanıtlar veren, yaşam ve ahlak dersi verici bir nitelik taşımaktadır. Bazı okurlar kitabın bu denli sevilmesinin ve okunmasının nedenleri arasında kitabın kılavuzluk niteliği taşımasını göstermektedirler. Bu kitabı doğum günümde arkadaşım Funda, doğum günü hediyesi olarak vermişti bana. İlk zamanlar okumak istemedim. Kitaplığımda bir müddet misafir olarak yer aldı. Daha sonra kitabın ilk satırlarını okumaya başladığımda kendimi, kitabın insanı büyüleyici bölümünde buldum. Son hatırladığım zaman ise kitabın son kelimelerini okuyordum.

Şüphesiz ki kitabı okuyan her insan kendi yaşamına dair soruların da cevabını arayacaktır elbette. Kendinden bir parça bulacaktır Endülüslü çobanın hayatında. Bazen okur, kendini çobanın yerine koyacaktır ve sanki romanın içinde yer alan bir karakter gibi hissedecektir kendini. Kendine okuduğu romanda bir yer bulmak isteyecektir. 

Kitabın içinde yer alan olaylar dizgisini yazmak istemiyorum. Çünkü bu, kitabı okumayanlar için spoiler nitelikte olacaktır. Sadece yüzeysel olarak kitabın ne nitelikte olduğu, hangi özellikleri barındırdığı, insanı ne derecede satırların arasına çeken bir büyüye sahip olduğunu belirtmek istedim. 

Çoğu zaman izlemediğimiz filmler, okumadığımız kitaplar üzerinde ön yargılarımız bulunur. Kitabın ilk satırlarını okumaya başladığınız zaman bu ön yargıların kağıttan bir kale gibi yıkıldığını göreceksiniz. Okunası, ders verici, hayata dair gerçeklerin, arzuların, isteklerin, hayallerin ne denli önemli olduğunu ispat eder nitelikte bu yapıtı okumanızı tavsiye ederim. Kesinlikle pişman olmayacaksınız. 

0 yorum:

Yorum Gönder