25 Temmuz 2014 Cuma

Reading book

Kitap okumak konusuna geçmeden önce bir şey belirtmek istiyorum. Tüm Müslüman kardeşlerimizin bildiği üzere Kuran'ı Kerim'in ilk emri "OKU"dur. Ama ne yazık ki biz okumayan bir toplumuz. Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman kişi başına düşen kitap miktarı ile Türkiye'de kişi başına düşen kitap miktarı arasında çok büyük bir fark vardır. Son baktığım istatistikte Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen kitap sayısı 4 iken, Türkiye'de ise 4 kişiye düşen kitap miktarı yalnızca "1"dir. Türkiye gelişen bir toplum, sürekli geleceği hedefleyen bir toplum deniliyor. Kısmen katılıyorum bu görüşe. Ancak bu gelişim insanlar üzerinde değil, ulaşım, barınma, mimari  yapılar vs. üzerine olan gelişmelerdir.

İnsanların çoğu vakitlerini televizyon izleyerek, internette veya cep telefonlarıyla uğraşarak geçirirler. Çoğu insan kitap okurken yalnız kalındığını düşünerekten kitap okumamaktadır. Oysa ki yalnız kalma gibi bir durum söz konusu değildir. Kitap okurken insan beyninde yeni bir dünya oluşur. Okuma sırasında insan kendini o dünyanın içinde bulur ve yaşananlara, olaylara ve konuşmalara tanıklık eder. Tabi ki bütün günü kitap okumakla geçirelim demiyoruz. İstiyoruz ki Türk toplumu okuyan, bilen ve kültürlü olan bir toplum olsun. Beyinler gelişmedikten sonra Türkiye gelişse neye yarar?

Kitap okuyan ile okumayan arasındaki farklar

1- Okuyan insan okumayan insana göre daha akıcı konuşur. Okuyan insan cümleleri ve kelimeleri tam ve akıcı bir şekilde konuşurken, okumayan insan  ımm, şeyy gibi kalıplar kullanır.

2- Okuyan insanın daha geniş bir hayal dünyası olur. Geniş bir bakış açısına sahip olur.

3- Okuyan insan daha fazla kelime bilir. Kelime sıkıntısı çekmez.

4- Okumayan insan olaylara geniş bakamaz. Olayları süzgecinden iyi geçiremez.

5- Okuyan insan, gelecekte kariyer basamaklarını rahatlıkla tırmanabilir. Kariyerli bir insan olur.

6- Okuyan insan karşılaştığı problemlere mantıklı çözümler üretebilir.

7- Okuyan insanın kendine güveni daha fazladır. Özgüven sahibidir.

Sürekli Batı ülkelerinin hatalarını ve yanlışlarını dilimize doluyoruz, peki neden onların ellerinden düşürmediği kitaplar hakkında konuşmuyoruz?

Genelde arkadaş ortamlarımızda bir araya toplanırız. Kafelerde otururuz, muhabbet ederiz. Sinemaya gideriz. Evde toplanıp oyunlar oynarız. Peki arkadaşlarıyla toplanıp kitap okuma etkinliği yapan var mı hiç? Elbette vardır, ama bu sayı bir elin parmaklarını zor geçer. O halde sürekli yaptığımız etkinlikler dışında kitap okuma etkinliğini de alışkanlık haline getirelim. Okumak bir ayrıcalıktır. Tercih sizin...


Yukarıdaki maddelere eklemek istedikleriniz olursa veya olumlu-olumsuz her türlü görüşünüz, yorumunuz için aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz.

17 yorum:

  1. Televizyon izlemeyi bırakıp okuduğumuzda, daha isabetli kararlar verebiliriz.
    Yukarıda yazılanların hepsine katılıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Bnm kadar okuyan varmi dir bilmiyrmmm çok seviyormmnn okumayı

    YanıtlaSil
  3. Bnm kadar okuyan varmi dir bilmiyrmmm çok seviyormmnn okumayı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ama yazmayı bilmiyorsun

      Sil
    2. evet yazmayı bilmiyor ve boş okuyorsun. Boş insan.

      Sil
    3. Okumayan rahat eleştirir, akili telefonlarla yazmak sıkıntı, düzeltmeye ugrasmamis olabilir, çok kızıyorum sizin gibi insanlara

      Sil
  4. sen okuma tarık bey o nası yazı

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. ben kitap okuma oranının bu kadar az olduğuna inanmıyorum. o kadar kütüphane var kütüphaneler kullanılıyor gençler sonunda telefonlarını bırakıp kitaplarla ilgileniyor. konuştuğumuz konular arasında kitaplar da geçiyor. nasıl bu kadar az olabilir kitap okuma oranı? orta yaşlılarımız okumuyor ne yazık kı ama gençler arasında bir ölçüm yapılsa gerçekten sayı büyük çıkar. okumak güzel şey. kendinizi geliştirin bunun huzuruna varın. ne demiş peygamber efendimiz bilim çinde bile olsa alın..

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Tavsiye edebileceğiniz kitap var midir kişisel gelişim
    İnsanın kendi yararına olan bir kitap olabilir

    YanıtlaSil
  9. Kitap okumayan insanın düşünceleri sığdır, olaylara farklı bakış açısından bakamaz, kelime dağarcığı 100 kelimeyi geçmediğinden sevdiği insana onu nasıl sevdiğini anlatamaz sadece "seni çoook seviyorum aşkım" der daha çok var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap okuyanlardan çok yazar olmaliydi okuyanin hayali kelime hazinesi farklı bakış acilari ile çok kitap yazmalari gerekiyor 🤣🙏

      Sil