21 Temmuz 2014 Pazartesi

Social Media

Gelişen çağ ile birlikte birçok teknolojik ürün ve yaşamı kolaylaştıran araçlar icat edilmeye başlandı. Bunlardan en önemlisi şüphesiz bilgisayar. Bilgisayarın yaşamımıza girmesiyle birlikte internet de bilgisayarın vazgeçilmez bir parçası oldu. Cep telefonları, Ipadler, vb. teknolojik ürünlerle birlikte interneti kullanmaya başladık. Tabii gereksiz bir şekilde.

Günümüz dünyasında her insanın bir akıllı telefonu ve sosyal medya hesabı hemen hemen vardır. Peki bu cihazları ve sosyal medya araçlarını yeteri kadar mı kullanıyoruz? Tabi ki hayır. Gerektiğinden fazla kullanarak kendimize zarardan başka bir şey vermemiş oluyoruz.

Sosyal medya, insanların birbirleriyle iletişimde bulunması ve gönderi alışverişi yapılması konusunda oldukça pratiktir ve milyarlarca insan tarafından rağbet görmektedir. İnsanlar bu sosyal medya sayesinde kendilerini birbirlerine çok yakın görmektedir ama durum hiç de böyle değildir. Bu kadar yakın hissetmelerine rağmen aslında birbirlerinden çok uzaktadırlar. Demek istediğim; sadece sosyal medya arkadaşlığıdır. Sadece o sosyal medya denilen araç üzerinde arkadaşlardır. Bazı insanlar var ki sosyal medyada arkadaşlar ancak gerçek yaşamda karşı karşıya gelmekte ve birbirlerini tanımamaktadırlar. Bu gerçekten çok üzüntü verici bir durumdur. Sosyal medya insanları yanıltmaktadır; ama doğru kullanılmadığı takdirde.

Kişisel özelliğimden dolayı çevremi sürekli gözetlerim ve düşüncelere dalarım. Bir keresinde yolculuk ettiğim sırada başka bir arabada bir aile gördüm ve gördüklerim karşısında şaşırıp kaldım. En küçüğünden tutun da en büyüğüne kadar herkesin elinde birer cep telefonu ve o araçlarla meşguliyet içindeydiler. Aile bireylerinin birbirlerinden haberi yoktu. Bu tabloda görülmesi gereken asıl durum şu olmalıydı: Bütün aile bireyleri birbirleriyle yüz yüze iletişim kurmalı ve konuşarak bilgi paylaşımında bulunmalıdır. Ne yazık ki artık bu tabloyu görmek oldukça zordur; üstelik günümüz teknoloji çağında.

"Teknoloji çağında yaşıyoruz, tabi ki kullanacağız" diyenler olacaktır içimizde. Tabi ki de kullanacağız. Bilgiye ulaşmak artık saliseler ile ölçülmektedir. Ancak teknolojiyi gerektiği kadar ve yararlı işlerde kullanmak gerekmektedir. Bol bol makaleler okumak, dil öğrenmek, görsel hafızayı geliştirmek, dünyadan haberleri okumak, genel-kültür seviyesini arttırmak, tarih öğrenmek vb. insanı geliştirecek konular üzerinde kullanmak gerekmektedir. Sürekli Facebook, Twitter, Instagram gibi yerlerde zamanı boşa harcamamak gerekir. Zaman sürekli hareket halindedir. Bu yüzden kendimizi geliştirerek geleceğe yönelik adımlar atmalıyız. Hasatımızı şimdiden ekmemiz gerekmektedir. İleride ise bunun verimini alarak mutlu bir hayat sürülmelidir. 

Her şeyin azı yarar, fazlası zarardır.

Milli İrade Gazetesi'nde teknoloji hakkında yazdığım köşe yazımı okumak için tıklayın.


2 yorum:

  1. Teknoloji elbette her konuda faydalı bir şey ancak doğru zamanda ve doğru şekilde kullanmak gerekiyor.

    YanıtlaSil
  2. Elbette, ama biz kullanmayı bilmiyoruz ne yazık ki.

    YanıtlaSil